niedziela, 20 września 2015

Szaszłyki

Składniki
(na 6 szaszłyków)

- papryka (ok. 150 g),
- cebula (ok. 70g),
- 1/4 średniej cukinii (ok. 225 g),
- 1 pierś z kurczaka (ok. 100g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka słodka, wędzona i ostra.


Sposób przygotowania

1. Kroimy paprykę w kostkę,
2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę.
3. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oleju, i ulubionych przyprawach.
5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na wykałaczki.
6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min.




Szaszłyki są bogate w:

- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo),
- β karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem,
- wapń (pochodzący z cukinii), który bierze udział w utrzymaniu mocnych kości i zębów,


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 92 g  
Energia: 41,8 kcal   
Białko: 4,6 g   
Tłuszcz: 1,3 g  
Węglowodany: 3,7 g 
Błonnik pokarmowy : 1,1 g

Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz