Składniki
(na 6 szaszłyków)
- papryka (ok. 150 g),
- cebula (ok. 70g),
- 1/4 średniej cukinii (ok. 225 g),
- 1 pierś z kurczaka (ok. 100g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, curry, papryka
słodka, wędzona i ostra.
Sposób przygotowania
1. Kroimy paprykę w kostkę,
2. Wydrążamy środek cukini. Cukinię kroimy w kostkę.
3. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w
oleju, i ulubionych przyprawach.
5. Nadziewamy warzywa i kurczaka na wykałaczki.
6. Grillujemy szaszłyki przez ok. 20 min.
Szaszłyki są bogate w:
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest
antyoksydantem, niszczy wolne rodniki (działa przeciwnowotworowo),
- β karoten (pochodzący z cukinii), który jest
antyoksydantem,
- wapń (pochodzący z cukinii), który bierze udział w
utrzymaniu mocnych kości i zębów,
Porcja waży: ok. 92 g
Energia: 41,8 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcz: 1,3 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik pokarmowy : 1,1 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.