wtorek, 15 września 2015

Krem paprykowy

Składniki
(na 4 porcje)

- 4 papryki czerwone (ok. 1000g),
- 4 pomidory (ok. 680g),
- cebula (ok. 80g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra.


Sposób przygotowania

1. Papryki pieczemy w 160⁰C przez ok. 30 min.
2. Papryki obieramy ze skóry i odrzucamy części niejadalne.
3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
4. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.
5. Do cebuli dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i dusimy ok. 10 min.
6. Łączymy pomidory z papryką i miksujemy na gładki krem.
7. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką i ostrą.





Krem paprykowo-pomidorowy jest bogaty w:

- witaminę C, która przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwnowotworowo,
- likopen, który również działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 370 g  
Energia: 113,1 kcal
Białko: 4,4 g   
Tłuszcz: 4,0 g  
Węglowodany: 21,5 g 
Błonnik pokarmowy : 6,5 g





Smacznego i zdrowego:-)


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.