Składniki
(na 4 porcje)
- 4 papryki czerwone (ok. 1000g),
- 4 pomidory (ok. 680g),
- cebula (ok. 80g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka,
papryka ostra.
Sposób przygotowania
1. Papryki pieczemy w 160⁰C przez ok. 30 min.
2. Papryki obieramy ze skóry i odrzucamy części niejadalne.
3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
4. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym.
5. Do cebuli dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone
pomidory i dusimy ok. 10 min.
6. Łączymy pomidory z papryką i miksujemy na gładki krem.
7. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką
i ostrą.
Krem paprykowo-pomidorowy jest bogaty w:
- witaminę C, która przyspiesza gojenie się ran i działa
przeciwnowotworowo,
- likopen, który również działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 370 g
Energia: 113,1 kcal
Białko:
4,4 g
Tłuszcz: 4,0 g
Węglowodany:
21,5 g
Błonnik
pokarmowy : 6,5 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń