Składniki
(na 12 babeczek)
- 4 dojrzałe banany (ok. 460g),
- szklanka daktyli (ok. 100g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 2 szklanki mąki Graham (ok. 260g),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- ½ łyżeczki sody.
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2. Banany miksujemy razem z daktylami na gładką pastę.
3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, sodę i
delikatnie mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremek, dekorujemy malinami i
pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.
Babeczki bananowe z malinami są bogate w:
- potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje
przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje
uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 90 g
Energia: 152,0 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany:
31,9
Błonnik
pokarmowy : 4,4 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.