środa, 26 sierpnia 2015

Sernik truskawkowy

Składniki
(na 8 porcji)

- kg twarogu,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- 3  jajka (ok. 180 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 15 g),
- szklanka truskawek (ok. 130g),
- laska wanilii.


Sposób przygotowania

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (z dodatkiem odrobiny soli).
2. Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy twaróg, budyń waniliowy, proszek do pieczenia,  ziarenka laski wanilii i zmiksowane truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszamy.
4. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. godzinę.
5. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).




Sernik jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 270,75 kcal
 Białko: 26,4 g   
Tłuszcz: 8,2 g  
Węglowodany: 22,7 g 
Błonnik pokarmowy : 0,3 g





Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.