Składniki
(na 8 porcji)
- kg twarogu,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g),
- 3 jajka (ok. 180 g),
- pół szklanki cukru (ok. 100 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 15 g),
- szklanka truskawek (ok. 130g),
- laska wanilii.
Sposób przygotowania
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (z dodatkiem odrobiny soli).
2. Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy twaróg, budyń waniliowy, proszek do
pieczenia, ziarenka laski wanilii i
zmiksowane truskawki. Całość dokładnie mieszamy.
3. Do masy dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszamy.
4. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. godzinę.
5. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł).
Sernik jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 270,75 kcal
Białko: 26,4 g
Tłuszcz: 8,2 g
Węglowodany: 22,7 g
Błonnik pokarmowy : 0,3 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń