niedziela, 30 sierpnia 2015

Pieczony dorsz z migdałami

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 filety z dorsza (ok. 200g),
- sok z cytryny,
- 2 łyżki płatków migdałów (ok. 20g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania 

1. Dorsza doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w 180⁰C przez ok. 10 min.

2. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
3. Upieczonego dorsza posypujemy migdałami.





Pieczony dorsz z migdałami jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z migdałów, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 110 g  
Energia: 135,2 kcal
Białko: 19,7 g   
Tłuszcze: 5,9 g  
Węglowodany:2,1 g 
Błonnik pokarmowy : 1,3 g






Smacznego i zdrowego:-)


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.