Składniki
(na 2 porcje)
(na 2 porcje)
- 2 filety z dorsza (ok. 200g),
- sok z cytryny,
- 2 łyżki płatków migdałów (ok. 20g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Dorsza doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku w 180⁰C przez ok. 10 min.
2. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
3. Upieczonego dorsza posypujemy migdałami.
Pieczony dorsz z migdałami jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z migdałów, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Energia: 135,2 kcal
Białko: 19,7 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany:2,1 g
Błonnik pokarmowy : 1,3 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń