niedziela, 23 sierpnia 2015

Deser jagodowy

Składniki
(na 4 porcje)

- 2 szklanki jagód (ok. 240g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- laska wanilii,
- 2 garście borówek amerykańskich (ok. 100g).


Sposób przygotowania

1. Jagody miksujemy na gładki mus.
2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i cukrem pudrem.
3. Wlewamy większą część musu jagodowego do pucharków i przykrywamy go jogurtem.
4. Jogurt dekorujemy musem jagodowym i świeżymi borówkami.





Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 185 g  
Energia: 108,4 kcal   
Białko: 5,0 g   
Tłuszcze: 2,5 g  
Węglowodany: 19,1 g 
Błonnik pokarmowy : 2,7 g






Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz: