Składniki
(na 4 porcje)
- 2 szklanki jagód (ok. 240g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- laska wanilii,
- 2 garście borówek amerykańskich (ok. 100g).
Sposób przygotowania
1. Jagody miksujemy na gładki mus.
2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i
cukrem pudrem.
3. Wlewamy większą część musu jagodowego do pucharków i przykrywamy go jogurtem.
4. Jogurt dekorujemy musem jagodowym i świeżymi borówkami.
Deser jest bogaty w:
- witaminę
C (pochodzącą z jagód), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
przyspiesza gojenie się ran.
Porcja waży: ok. 185 g
Energia: 108,4 kcal
Białko: 5,0 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 19,1 g
Błonnik pokarmowy : 2,7 g
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń