czwartek, 20 sierpnia 2015

Pęczotto z kurczakiem i porem

Składniki
( na 2 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 1 filet z kurczaka (ok. 120g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1 łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.


Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy  ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka).
5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.




Pęczotto jest bogate w:

- pełnowartościowe białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
- witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 370 g  
Energia: 468,1 kcal   
Białko: 23,0 g   
Tłuszcze: 10,1 g  
Węglowodany: 77,9 g 
Błonnik pokarmowy: 7,7 g





Smacznego i zdrowego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.