Składniki
( na
2 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 1 filet z kurczaka (ok. 120g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 1 filet z kurczaka (ok. 120g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1
łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
-
przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych
przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni
teflonowej bez dodatku tłuszczu.
4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy ½
szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność
powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka).
5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Pęczotto jest bogate w:
- pełnowartościowe
białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
-
witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa
odporność.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 370 g
Energia: 468,1 kcal
Białko: 23,0 g
Tłuszcze: 10,1 g
Węglowodany:
77,9 g
Błonnik
pokarmowy: 7,7 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.