poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Naleśniki z jabłkami

Składniki
(na 8 naleśników-  4 porcje)

- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- ¼  szklanki wody (ok. 50 ml),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 jabłko (ok. 200g),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- cynamon.


Sposób przygotowania:

1. Miksujemy jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli.
2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, cukier puder, cynamon i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
3. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
4. Starte jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Naleśniki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.




Naleśniki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z jabłek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 170 g  
Energia: 232,1 kcal   
Białko: 8,7 g   
Tłuszcze: 8,5 g  
Węglowodany: 35,2 g 
Błonnik pokarmowy : 5,2 g








Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz: