Składniki
(na 8 naleśników- 4 porcje)
- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- ¼ szklanki wody (ok. 50 ml),
- szklanka mąki pszennej razowej
(ok. 130 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10
g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10
g),
- 1 jabłko (ok. 200g),
- 2 łyżki płatków migdałowych
(ok. 20g),
- cynamon.
Sposób przygotowania:
1. Miksujemy
jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli.
2. Dodajemy
do masy olej rzepakowy, mąkę, cukier puder, cynamon i miksujemy przez chwilę na
wolnych obrotach.
3. Jabłko
obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
4. Starte
jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
5. Smażymy
naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Naleśniki
posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Naleśniki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z jabłek), która jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
Porcja waży: ok. 170 g
Energia: 232,1 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 35,2 g
Błonnik pokarmowy : 5,2 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń