środa, 12 sierpnia 2015

Sorbet cytrynowy

Składniki
(na 2 porcje)

- szklanka wody (ok. 250 ml),
- sok z jednej cytryny (ok. 50 ml),
- skórka starta z jednej cytryny,
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5g).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do plastykowego naczynia i wstawiamy do zamrażalki
2. Sorbet miksujemy co 10 min. żeby nie powstały grudki lodu.
3. Sorbet będzie gotowy, gdy będziemy mogli uformować kulki lodów.




Sorbet cytrynowy jest bogaty w:

- witaminę C, która działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 150 g  
Energia: 17,6 kcal   
Białko: 0,1 g   
Tłuszcze: 0,1 g  
Węglowodany: 4,1 g 
Błonnik pokarmowy : 0,1 g






Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz