wtorek, 21 lipca 2015

Sorbet truskawkowy

Składniki
(na 10 porcji)

- kg truskawek,
- łyżka cukru (ok. 10g),
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy wszystkie składniki,  przelewamy do plastykowego pojemnika i chłodzimy w lodówce (w czasie chłodzenia kilka razy wyciągamy sorbet i miksujemy, żeby nie powstawały kryształki lodu).




Sorbet jest bogaty w:

- witaminę C, która działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 32,7 kcal   
Białko: 0,7 g   
Tłuszcze: 0,4 g  
Węglowodany: 8,3 g 
Błonnik pokarmowy : 1,8 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz