piątek, 17 lipca 2015

Gyros z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki:
(na 2 porcje)

na sałatkę:
- 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g),
- 1 pomidor (ok. 90 g),
- 2 rzodkiewki (ok. 40g),
- 10 plasterków ogórka (ok. 50g),

na ziemniaczki:
- 6 ziemniaków (ok. 420 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,

na gyrosa:
- 2 filety z kurczaka (ok. 200g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry,

na sos czosnkowy:
- ząbek czosnku,
- pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- łyżka soku z  cytryny,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Ziemniaki pieczemy w 200C przez ok. 50 min.
2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora,  rzodkiewki i ogórka,  a następnie kroimy w dowolne kształty.
3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej.
4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego.





Sałatka jest bogata w:


- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z pomidora), który zapobiega procesom starzenia się,
- potas (pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- czosnek zawierający substancje działające przeciwbakteryjnie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 480 g  
Energia: 414,5 kcal   
Białko: 28,6 g   
Tłuszcz: 15,1 g  
Węglowodany: 45,2 g 
Błonnik pokarmowy : 4,7 g






Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz: