(na 2 porcje)
na sałatkę:
- 5 liści sałaty lodowej (ok. 50 g),
- 1 pomidor (ok. 90 g),
- 2 rzodkiewki (ok. 40g),
- 10 plasterków ogórka (ok. 50g),
na ziemniaczki:
- 6 ziemniaków (ok. 420 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie,
na gyrosa:
- 2 filety z kurczaka (ok. 200g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry,
na sos czosnkowy:
- ząbek czosnku,
- pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Ziemniaki pieczemy w 200⁰C przez ok. 50 min.
2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora, rzodkiewki i ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty.
3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej.
4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego.
- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje
uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z pomidora), który zapobiega
procesom starzenia się,
- potas
(pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- czosnek zawierający substancje działające
przeciwbakteryjnie.
Porcja waży: ok. 480 g
Energia: 414,5 kcal
Białko: 28,6 g
Tłuszcz: 15,1 g
Węglowodany: 45,2 g
Błonnik pokarmowy : 4,7 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń