środa, 15 lipca 2015

Pasztet z soczewicy

Składniki
(na 10 porcji)

- 200 g zielonej soczewicy,
- 100 g kaszy jaglanej,
- ¼ szklanki oleju (ok. 50 ml),
- 2 cebule (ok. 80g),
- 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g),
- 2 sosu sojowego, 
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3/4 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki cząbru,
- 1/4 łyżeczki lubczyku,
- sól i czarny pieprz.


Sposób przygotowania

1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju rzepakowym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (przyprawy następnie wyrzucamy).
2. Soczewicę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
3. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
4. Cebulę miksujemy z soczewicą, kaszą jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym).
5. Do masy dodajemy żurawinę.
6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C.
7. Pasztet studzimy całą noc w foremce.




Pasztet jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które pełni funkcje budulcową,
- cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 70 g  
Energia: 151,4 kcal   
Białko: 6,3 g   
Tłuszcze: 5,9 g  
Węglowodany: 20,4 g 
Błonnik pokarmowy : 2,4 g







Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.