Składniki
(na 10 porcji)
-
200 g zielonej soczewicy,
-
100 g kaszy jaglanej,
-
¼ szklanki oleju (ok. 50 ml),
-
2 cebule (ok. 80g),
-
2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g),
-
2 sosu sojowego,
-
2 liście laurowe,
-
2 ziarna ziela angielskiego,
-
3/4 łyżeczki majeranku,
-
1/2 łyżeczki cząbru,
-
1/4 łyżeczki lubczyku,
-
sól i czarny pieprz.
Sposób przygotowania
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
oleju rzepakowym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (przyprawy
następnie wyrzucamy).
2. Soczewicę gotujemy wedle przepisu na
opakowaniu.
3. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu
na opakowaniu.
4. Cebulę miksujemy z soczewicą, kaszą
jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym).
5. Do masy dodajemy żurawinę.
6. Masę przekładamy do
foremki i pieczemy ok. 40-45 min. w 180⁰C.
7. Pasztet studzimy
całą noc w foremce.
Pasztet jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko roślinne
(pochodzące z soczewicy), które pełni funkcje budulcową,
- cynk (pochodzący z
soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci,
- witaminę B2 (pochodzącą
z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 70 g
Energia: 151,4 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 5,9 g
Węglowodany:
20,4 g
Błonnik
pokarmowy : 2,4 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń