Składniki
(na 2 porcje)
- 2 filety z kurczaka (ok. 200g),
- 2 szklanki brokułów (ok. 200g),
- papryka (ok. 200g)
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- 4 łyżeczki oleju
rzepakowego (ok. 20g),
- łyżka migdałów (ok. 10g),
- przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju, przyprawach i smażymy na patelni teflonowej
ok. 5-10 min.
2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki.
4. Paprykę kroimy w paski.
5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach
oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min.
6. Pieczone warzywa łączymy z brokułami i kurczakiem i
posypujemy prażonymi migdałami.
Pieczone warzywa z kurczakiem są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka),
które pełni funkcję budulcową w organizmie,
-
sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
-β-karoten
(pochodzący z marchwi), który również jest antyoksydantem.
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 390,9 kcal
Białko: 29,9 g
Tłuszcze: 15,0 g
Węglowodany: 42,4 g
Błonnik pokarmowy : 8,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.