sobota, 11 lipca 2015

Pieczone warzywa z kurczakiem

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 filety z kurczaka (ok. 200g),
- 2 szklanki brokułów (ok. 200g),
- papryka (ok. 200g)
- 2 marchewki (ok. 90g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- 4 łyżeczki  oleju rzepakowego (ok. 20g),
- łyżka migdałów (ok. 10g),
- przyprawy: słodka i wędzona papryka, sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju,  przyprawach i smażymy na patelni teflonowej ok. 5-10 min.
2. Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min.
3. Obieramy marchewkę, ziemniaka i kroimy w słupki.
4. Paprykę kroimy w paski.
5. Ziemniaki, marchewkę i paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min.
6. Pieczone warzywa łączymy z brokułami i kurczakiem i posypujemy prażonymi migdałami.




Pieczone warzywa z kurczakiem są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które pełni funkcję budulcową w organizmie,
- sulforafan (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
-β-karoten (pochodzący z marchwi), który również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 g  
Energia: 390,9 kcal   
Białko: 29,9 g   
Tłuszcze: 15,0 g  
Węglowodany: 42,4 g 
Błonnik pokarmowy : 8,9 g






Smacznego i zdrowego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.