poniedziałek, 1 czerwca 2015

Sałatka z tuńczykiem i grzankami

Składniki
(na 1 porcję)

- 6 liści sałaty (ok. 30g)
- 6 plasterków ogórka (ok. 30g),
- 2 rzodkiewki (ok. 40g),
- 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g),
- łyżka kukurydzy (ok. 20g),
- 1 kromka chleba razowego (ok. 30g),
- 2 łyżki tuńczyka  z wody (ok. 60g).
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g),
- łyżeczka tahiny (ok. 5g),
- sok z cytryny.


Sposób przygotowania

1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki.
3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny.
5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem.




Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 265 g  
Energia: 283,9 kcal   
Białko: 18,2 g   
Tłuszcze: 14,7 g  
Węglowodany: 24,8 g 
Błonnik pokarmowy : 5,1 g







 Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, lubię takie zdrowe jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń