Składniki
(na 1 porcję)
- 6 liści sałaty (ok. 30g)
- 6 plasterków ogórka (ok. 30g),
- 2 rzodkiewki (ok. 40g),
- 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g),
- łyżka kukurydzy (ok. 20g),
- 1 kromka chleba razowego (ok. 30g),
- 2 łyżki tuńczyka z
wody (ok. 60g).
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g),
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g),
- łyżeczka tahiny (ok. 5g),
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki.
3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju
rzepakowym.
4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z
cytryny.
5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki,
rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- witaminę C, która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową
budowę kości i zębów,
- potas, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 265 g
Energia: 283,9 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcze: 14,7 g
Węglowodany: 24,8 g
Błonnik pokarmowy : 5,1 g
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń