środa, 3 czerwca 2015

Fondue czekoladowe z owocami

Składniki
(na dwie porcje)

- 1 czekolada gorzka (ok. 100g),
- 2-3 łyżki mleka (ok. 20-30 ml),
- 2 plastry ananasa (ok. 160g),
- garść winogron (ok. 70g),
- szklanka truskawek (ok. 150g),
- 2 kiwi (ok. 150g).


Sposób przygotowania

1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w fondue
2. Owoce myjemy, kroimy w dowolne kształty i układamy na półmisku.




Deser jest bogaty w:

- magnez (pochodzący z czekolady), który pozytywnie wpływa na koncentrację,
- witaminę C (pochodzącą z kiwi i truskawek), która działa przeciwnowotworowo,
- flawonoidy (pochodzące z winogrona), które działają przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 330 g  
Energia: 415,0 kcal   
Białko: 5,6 g   
Tłuszcze: 18,4 g  
Węglowodany: 61,9 g 
Błonnik pokarmowy : 5,3 g






Smacznego i zdrowego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz