Składniki
(na 2 porcje)
- 2 garście roszponki (ok. 50g),
- 10 truskawek (ok. 100g),
- plaster sera Feta (ok. 25g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g).
Sposób przygotowania
1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu.
2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę.
3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z
oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 100 g
Energia: 116,5 kcal
Białko: 4,1 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany:
5,4
g
Błonnik
pokarmowy : 1,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.