(na 2 porcje)
- duży jogurt naturalny (ok. 400g),
- szklanka truskawek (ok. 130g),
- 1 banana ok. 120g),
- łyżka migdałów (ok. 10g).
Sposób przygotowania:
1. Miksujemy ½ jogurtu z truskawkami.
2. Miksujemy ½ jogurtu z bananem.
3. Do pucharków wlewamy jogurt z bananem i jogurt z truskawkami (delikatnie,
żeby dwie masy się nie zmieszały)
4. Całość posypujemy migdałami.
Deser jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie
- wapń (pochodzący z jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i
zębów,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców
nerwowych.
Porcja waży: ok. 325 g
Energia: 223,8 kcal
Białko: 10,7 g
Tłuszcz: 7,0 g
Węglowodany: 32,2 g
Błonnik pokarmowy : 2,8 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń