wtorek, 9 czerwca 2015

Deser bananowo-truskawkowy

Składniki:
(na 2 porcje)

- duży jogurt naturalny (ok. 400g),
- szklanka truskawek (ok. 130g),
- 1 banana ok. 120g),
- łyżka migdałów (ok. 10g).


Sposób przygotowania:

1. Miksujemy ½ jogurtu z truskawkami.
2. Miksujemy ½ jogurtu z bananem.
3. Do pucharków wlewamy jogurt z bananem i jogurt z truskawkami (delikatnie, żeby dwie masy się nie zmieszały)
4. Całość posypujemy migdałami.




Deser jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie
- wapń (pochodzący z jogurtu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 325 g  
Energia: 223,8 kcal
Białko: 10,7 g   
Tłuszcz: 7,0 g  
Węglowodany: 32,2 g 
Błonnik pokarmowy : 2,8 g







Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.