sobota, 30 maja 2015

Mleczna kanapka

Składniki
(na 12 porcji)

na biszkopt:

- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao (ok. 10g)

na nadzienie:

- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,

Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto i pieczemy w 200C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy muffinki wystygną, przekrawamy je i  przekładamy serkiem.




Mleczna kanapka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 50 g 
Energia: 157,83 kcal  
Białko: 7,2 g  
Tłuszcze: 2,6 g 
Węglowodany: 11,3 g 
Błonnik pokarmowy : 0,4 g








Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz