Składniki
(na 2 porcje)
- 2 papryki (ok. 400g),
- ½ woreczka ryżu brązowego (ok. 50g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- 5 pieczarek (ok. 100g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy
ok. 10 min.
3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
4. Ryż mieszamy z pieczarkami.
5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w
folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C.
Faszerowana papryka jest bogata w:
- witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest
antyoksydantem,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednego burgera:
Porcja
waży: ok. 325 g
Energia: 195,2 kcal
Białko: 6,0 g
Tłuszcze: 6,8 g
Węglowodany:
35,1 g
Błonnik
pokarmowy : 7,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.