piątek, 26 czerwca 2015

Pieczona papryka

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 papryki (ok. 400g),
- ½ woreczka ryżu brązowego (ok. 50g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- 5 pieczarek (ok. 100g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- sól i pieprz.


Sposób przygotowania

1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 min.
3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
4. Ryż mieszamy z pieczarkami.
5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C.




Faszerowana papryka jest bogata w:

- witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednego burgera:

Porcja waży: ok. 325 g  
Energia: 195,2 kcal   
Białko: 6,0 g   
Tłuszcze: 6,8 g  
Węglowodany: 35,1 g 
Błonnik pokarmowy : 7,5 g






Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.