Składniki
(na 4 burgery)
- 200 g filetu z łososia,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g),
- cebula (ok. 40g),
- 200 g filetu z łososia,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g)
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona
papryka.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia i suszone pomidory
siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na
oleju rzepakowym.
4. Kaszę jaglaną gotujemy wedle
przepisu na opakowaniu i miksujemy na gładką pastę.
5. Łączymy ze sobą kaszę jaglaną,
zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i pietruszkę.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem,
sokiem z cytryny i wędzoną papryką.
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni
teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.
Burgery są bogate w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
przeciwzapalnie,
- likopen (pochodzący z pomidorów suszonych), który
działa przeciwnowotworowo,
- krzem (pochodzący z kaszy jaglanej), który
pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.
Wartość
odżywcza jednego burgera:
Porcja
waży: ok. 110 g
Energia: 220,1 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 12,6 g
Węglowodany:
16,0 g
Błonnik
pokarmowy : 1,9 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.