Składniki
(na 12 porcji)
Na spód:
- 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 6 łyżek miodu (ok. 144g).
Na nadzienie:
- 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml)
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- 4 łyżki mleka kokosowego (ok. 40g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g).
Do posypania
- łyżka wiórków
kokosowych (ok. 10g).
Sposób przygotowania
1.
Łączymy ze sobą płatki
owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód.
2.
Masę wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
3.
Gotujemy kaszę jaglaną na
mleku.
4.
Do ugotowanej kaszy
dodajemy miód i mleko kokosowe.
5.
Masę blendujemy
na gładką paste.
6.
Krem z kaszy jaglanej wykładamy na spód,
posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.
Ciasto
jest bogate w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie
sytości,
- witaminę B2
(pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu
nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest
składnikiem hemoglobiny.
Porcja waży: ok. 105 g
Energia: 269,6 kcal
Białko:7,4 g
Tłuszcze: 10,0 g
Węglowodany: 40,6 g
Błonnik pokarmowy : 3,2 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.