niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto rafaello

Składniki
(na 12 porcji)

Na spód:

- 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 6 łyżek miodu (ok. 144g).

Na nadzienie:

- 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml)
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- 4 łyżki mleka kokosowego (ok. 40g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g).

Do posypania

- łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1.      Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód.
2.      Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
3.      Gotujemy kaszę jaglaną na mleku.
4.      Do ugotowanej kaszy dodajemy miód i mleko kokosowe.
5.      Masę blendujemy na gładką paste.
6.       Krem z kaszy jaglanej wykładamy na spód, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.




Ciasto jest bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie sytości,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 105 g
Energia: 269,6 kcal 
Białko:7,4 g 
Tłuszcze: 10,0 g
Węglowodany: 40,6 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g







Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.