piątek, 19 czerwca 2015

Czekoladowy mus z awokado

Składniki
(na dwie porcje)

- 2 banany (ok. 240 g),
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml),
- awokado (ok. 215g, bez skóry i pestki ok. 140g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g)


Sposób przygotowania

1. Awokado i banany obieramy ze skóry i skrapiamy cytryną.
2. Awokado, banany i kakao miksujemy na gładką pastę.




Deser czekoladowy z awokado jest bogaty w:

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z bananów), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 g  
Energia: 237,2 kcal   
Białko: 3,1 g   
Tłuszcze: 11,6 g  
Węglowodany: 34,6 g 
Błonnik pokarmowy : 4,5 g







  Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.