Składniki
(na dwie porcje)
- 2 banany (ok. 240 g),
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 20ml),
- awokado (ok. 215g, bez skóry i pestki ok. 140g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g)
Sposób przygotowania
1. Awokado i banany obieramy ze skóry i skrapiamy cytryną.
2. Awokado, banany i kakao miksujemy na gładką pastę.
Deser czekoladowy z awokado jest bogaty w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado),
które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- potas (pochodzący z bananów), który odpowiada za
prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 190 g
Energia: 237,2 kcal
Białko: 3,1 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 34,6 g
Błonnik pokarmowy : 4,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.