Składniki
(na 2 porcje)
- 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g),
- 2 piersi z kurczaka (ok. 200g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- 4 suszone pomidory (ok. 80g),
- opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos,
sojowy.
Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i
ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak.
3. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek,
pomidory suszone i kurczaka.
5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również
odrobinę wody)
6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.
Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w:
- żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem
hemoglobiny,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który działa
przeciwnowotworowo,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i
czosnku.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia: 745,1 kcal
Białko: 45,3 g
Tłuszcze: 23,7 g
Węglowodany:
94,0
g
Błonnik
pokarmowy : 7,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.