Składniki
(na 12
muffnek)
- 2
szklanki mąki gryczanej (ok.260 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- ¼
szklanki cukru (ok. 50g),
-
szklanka mleka 2% (ok.250 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże
jajko (ok.60 g),
- 2
łodygi rabarbaru (ok. 140g).
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy
mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
2. Mieszamy
jajko, mleko, olej .
3. Łączymy
składniki suche z mokrymi.
4. Masę
łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem.
5. Foremki
do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości
foremki.
6. Pieczemy
w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 65 g
Energia: 125,0 kcal
Białko: 4,0 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 21,0 g
Błonnik pokarmowy : 2,7 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.