poniedziałek, 15 czerwca 2015

Muffiny z rabarbarem

Składniki
(na 12 muffnek)

- 2 szklanki mąki gryczanej (ok.260 g),
-  łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- szklanka mleka 2% (ok.250 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- 2 łodygi rabarbaru (ok. 140g).


Sposób przygotowania:

1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
2. Mieszamy jajko, mleko, olej .
3. Łączymy składniki suche z mokrymi.
4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem.
5. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki.
6.  Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




Muffiny są bogate w:

 - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 65 g  
Energia: 125,0 kcal   
Białko: 4,0 g   
Tłuszcze: 3,9 g  
Węglowodany: 21,0 g 
Błonnik pokarmowy : 2,7 g








Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz