poniedziałek, 29 czerwca 2015

Krem czekoladowy

Składniki
(na 10 porcji)

- 20 daktylii (ok. 100g),
- 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy wodą i moczymy co najmniej 1 h.
2. Prażymy orzechy i rozdrabniamy.
3. Miksujemy daktyle i mieszamy z orzechami i kakao.




Krem czekoladowy jest bogaty w:

- magnez (pochodzący z orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 12 g  
Energia: 40,7 kcal   
Białko: 0,5 g   
Tłuszcze: 1,3 g  
Węglowodany: 7,7 g 
Błonnik pokarmowy : 1,1 g






Smacznego i zdrowego:-)

1 komentarz:

  1. uwielbiam daktyle i często wykorzystuje je do do deserów. taki krem musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń