Składniki
(na 10 porcji)
- 20 daktylii (ok. 100g),
- 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy wodą i moczymy co najmniej 1 h.
2. Prażymy orzechy i rozdrabniamy.
3. Miksujemy daktyle i mieszamy z orzechami i kakao.
Krem czekoladowy jest bogaty w:
- magnez (pochodzący
z orzechów), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 12 g
Energia: 40,7 kcal
Białko: 0,5 g
Tłuszcze: 1,3 g
Węglowodany:
7,7 g
Błonnik
pokarmowy : 1,1 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń