piątek, 8 maja 2015

Sok marchwiowo-pomarańczowo-jabłkowy

Składniki
(na 4 porcje)

- 1 kg marchwi,
- ½ kg soczystych jabłek,
- ½ kg pomarańczy.


Sposób przygotowania

1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części.
2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
4. Pomarańcze obieramy ze skóry.
3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok.




Sok jest bogaty w:

- β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się.
- witaminę C, która również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 ml  
Energia: 88 kcal   
Białko: 1,2 g   
Tłuszcze: 0,4 g  
Węglowodany: 23,6 g 
Błonnik pokarmowy : 3,8 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.