Składniki
(na 2 porcje)
- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- 2 pomidory suszone (ok. 40g),
- 2 plastry pomidora (ok. 40g),
- ¼ papryki (ok. 50g),
- 2 liście sałaty (ok. 10g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 50g),
- 2 bułki pełnoziarniste (ok. 120g),
- przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych
pomidorów.
2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na
patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki
marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez
ok. 40 min.
4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Przekrawamy bułki i wkładamy na ok. 5 min do piekarnika.
6. Paprykę kroimy w paski.
7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta,
pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy
wykałaczką.
8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Hamburger jest bogaty w:
- witaminę C
(pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który
zapobiega procesom starzenia się,
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednego burgera:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia: 486,5 kcal
Białko: 35,4 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany:
69,5 g
Błonnik
pokarmowy : 8,3 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń