środa, 6 maja 2015

Grochówka

Składniki
(na 6 porcji)

- 1 szklanka grochu (ok. 200g),
- 3 marchewki (ok. 210g),
- 3 ziemniaki (ok. 210g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek.


Sposób przygotowania

1. Groch płuczemy dokładnie i moczymy przez noc.
2. Groch zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 1 h z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
3. Obieramy marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę.
4. Szklimy na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
5. Do ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami.
6. Całość doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.




Grochówka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 360 ml 
Energia: 148,5 kcal  
Białko: 9,0 g   
Tłuszcze: 2,1 g 
Węglowodany: 29,8 g 
Błonnik pokarmowy : 6,9 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.