Składniki
(na 6 porcji)
- 1 szklanka grochu (ok. 200g),
- 3 marchewki (ok. 210g),
- 3 ziemniaki (ok. 210g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- pieprz, sól, wędzona papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek.
Sposób przygotowania
1. Groch
płuczemy dokładnie i moczymy przez noc.
2. Groch
zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 1 h z dodatkiem liści laurowych i ziela
angielskiego.
3. Obieramy
marchewkę, ziemniaki i kroimy w kostkę.
4. Szklimy
na oleju rzepakowym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy marchewkę i
ziemniaki. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min.
5. Do
ugotowanego grochu dodajemy marchewkę z ziemniakami.
6. Całość
doprawiamy papryką wędzoną, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Grochówka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 360 ml
Energia: 148,5 kcal
Białko: 9,0 g
Tłuszcze: 2,1 g
Węglowodany: 29,8 g
Błonnik pokarmowy : 6,9 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń