wtorek, 19 maja 2015

Pierogi leniwe

Składniki
(na 2 porcje)

- kostka twarogu półtłustego (ok. 200g),
- 1 jajko (ok. 60g)
- ½ szklanki mąki Graham (ok. 65g).


Sposób przygotowania

1. Twaróg rozgniatamy widelcem.
2. Do twarogu dodajemy żółtko i mąkę.
3. Ubijamy białko na pianę i dodajemy do masy.
4. Formujemy wałeczek z ciasta i kroimy w romby.
5. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia.




Kluski leniwe są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z twarogu), który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 276,7 kcal   
Białko: 26,4 g   
Tłuszcze: 8,4 g  
Węglowodany: 27,0 g 
Błonnik pokarmowy : 3,6 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.