Składniki
(na 2 porcje)
- kostka twarogu półtłustego (ok. 200g),
- 1 jajko (ok. 60g)
- ½ szklanki mąki
Graham (ok. 65g).
Sposób przygotowania
1. Twaróg rozgniatamy
widelcem.
2. Do twarogu dodajemy
żółtko i mąkę.
3. Ubijamy białko na
pianę i dodajemy do masy.
4. Formujemy wałeczek z
ciasta i kroimy w romby.
5. Kluski wrzucamy na
osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia.
Kluski leniwe są bogate
w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z
twarogu), który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 276,7 kcal
Białko: 26,4 g
Tłuszcze: 8,4 g
Węglowodany: 27,0 g
Błonnik pokarmowy : 3,6 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.