sobota, 16 maja 2015

Pasta tahini

Składniki
(ok. 20 łyżeczek)

- 250 g sezamu


Sposób przygotowania

1. Prażymy sezam na patelni.
2. Miksujemy sezam do uzyskania płynnej konsystencji.




Pasta jest bogata w:

- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej łyżeczki:

Porcja waży: ok. 12 g 
Energia: 75,8 kcal
 Białko: 2,8 g   
Tłuszcz: 7,2 g 
Węglowodany: 1,2 g
Błonnik pokarmowy : 1,0 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

  1. i właśnie taka domowa pasta sezamowa jest najlepsza, mimo, że jednak wymaga trochę pracy- głównie blendera :)

    OdpowiedzUsuń