czwartek, 14 maja 2015

Krakersy

Składniki
(na 20 sztuk)

- 2 szklanki mąki Graham(ok. 230 g)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50ml),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- płaska łyżeczka soli (ok. 5g),
- ciepła woda.

Sposób przygotowania

1. Mąkę łączymy z olejem, solą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką ziół i ciepłą wodą (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji).
2. Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy.
3. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, obsypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min.



Krakersy są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i reguluje pasaż jelitowy.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 20 g 
Energia: 57,6 kcal  
Białko: 1,4 g  
Tłuszcze: 2,8 g 
Węglowodany: 8,1 g 
Błonnik pokarmowy : 1,2 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.