poniedziałek, 25 maja 2015

Gruszotka gryczana

Składniki
(na 8 porcji)

- 1 ½ szklanki mąki gryczanej (ok. 200g)
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ½ szklanki cukru (ok.100g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok.50ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg gruszek,
- cynamon,
- ziarenka laski wanilii.


Sposób przygotowania

1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki.
4. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem.
5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.




Gruszotka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 185 g  
Energia: 310,3 kcal   
Białko: 8,4 g   
Tłuszcze: 10,5 g  
Węglowodany: 50,1 g 
Błonnik pokarmowy : 4,8 g




Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz