Składniki
(na 4 porcje)
- ½ szklanki ryżu (ok.100 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- ½ szklanki ryżu (ok.100 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Do naczynia żaroodpornego
wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem połączonym z wodą i ziarenkami laski wanilii.
2. Ryż posypujemy cukrem i
przykrywamy folią aluminiową.
3. Ryż pieczemy w 160⁰C przez ok. 1 h.
4. Po 1 h. wyciągamy ryż, mieszamy,
posypujemy malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min.
Ryż z malinami jest bogaty w:
- wapń (pochodzący z mleka), który
odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
- witaminę C (pochodzącą z malin),
która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 178,7 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 2,8 g
Węglowodany: 34,4 g
Błonnik pokarmowy : 2,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń