piątek, 14 listopada 2014

Ryż zapiekany z malinami

Składniki
(na 4 porcje)

- ½ szklanki ryżu (ok.100 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- 1 laska wanilii


Sposób przygotowania

1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem połączonym z wodą i ziarenkami laski wanilii.
2. Ryż posypujemy cukrem i przykrywamy folią aluminiową.
3. Ryż pieczemy w 160C przez ok. 1 h.
4. Po 1 h. wyciągamy ryż, mieszamy, posypujemy malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min.




Ryż z malinami jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 178,7 kcal   
Białko: 6,3 g   
Tłuszcze: 2,8 g  
Węglowodany: 34,4 g 
Błonnik pokarmowy : 2,6 g






 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. jaki apetyczny ryż i to z malinami!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam słodkie zapiekanki. ryż z malinami brzmi naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Zdjęcie zostało zrobione we wrześniu. Ostatnie maliny z ogródka ;-)

      Usuń