piątek, 14 listopada 2014

Ryż zapiekany z malinami

Składniki
(na 4 porcje)

- ½ szklanki ryżu (ok.100 g),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki wody (ok. 500 ml),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- szklanka malin (ok. 120g),
- 1 laska wanilii


Sposób przygotowania

1. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i zalewamy mlekiem połączonym z wodą i ziarenkami laski wanilii.
2. Ryż posypujemy cukrem i przykrywamy folią aluminiową.
3. Ryż pieczemy w 160C przez ok. 1 h.
4. Po 1 h. wyciągamy ryż, mieszamy, posypujemy malinami i pieczemy jeszcze ok. 40 min.




Ryż z malinami jest bogaty w:

- wapń (pochodzący z mleka), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 178,7 kcal   
Białko: 6,3 g   
Tłuszcze: 2,8 g  
Węglowodany: 34,4 g 
Błonnik pokarmowy : 2,6 g






 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.