Składniki
(na 10 porcji)
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g masła orzechowego,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g),
- ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g).
Sposób przygotowania:
1. Ucieramy masło orzechowe z cukrem.
2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki
owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe i rozdrobnioną gorzką
czekoladę.
3. Mieszamy wszystko łyżką.
4. Formujemy ciasteczka i układam na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy
do nagrzanego do 180 ⁰C
piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy ciasteczka na
drugą stronę.
6. Po
wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.
- magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 50 g
Energia: 193,1 kcal
Białko: 6,4 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 27,8 g
Błonnik pokarmowy : 2,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń