niedziela, 16 listopada 2014

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki
(na 10 porcji)

- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g masła orzechowego,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g),
- ½ szklanki orzechów arachidowych (ok.50 g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g).


Sposób przygotowania:

1. Ucieramy masło orzechowe z cukrem.
2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, orzechy arachidowe i rozdrobnioną gorzką czekoladę.
3. Mieszamy wszystko łyżką.
4. Formujemy ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy ciasteczka na drugą stronę.
6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.




Ciasteczka są bogate w:

- magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 193,1 kcal   
Białko: 6,4 g   
Tłuszcze: 8,3 g  
Węglowodany: 27,8 g 

Błonnik pokarmowy : 2,6 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza


1 komentarz: