środa, 12 listopada 2014

Risotto z łososiem i szpiankiem

Składniki
(na 2 porcje)

- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- ok. 150 g surowego łososia,
- łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ok. 150 g świeżego szpinaku.


Sposób przygotowania


1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła.
2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min).
5. Kroimy łososia bez skóry (zamarynowanego w soku z cytryny, soli i pieprzu) w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego czosnku.
7. Do ryżu dodajemy przygotowanego łososia i szpinak




Risotto z łososiem i szpinakiem jest bogate w:

- kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 350 g  
Energia: 431,3 kcal   
Białko: 21,9 g   
Tłuszcze: 19,1 g  
Węglowodany: 47,4 g 
Błonnik pokarmowy : 4,7 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.