Składniki
(na 2 porcje)
- 1 szklanka ryżu do risotto (ok. 200g),
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka masła (ok. 5g),
- 1 cebula (ok. 40g),
- ok. 150 g surowego łososia,
- łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ok. 150 g świeżego szpinaku.
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła.
2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min.
4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy
aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min).
5. Kroimy łososia bez skóry (zamarynowanego w
soku z cytryny, soli i pieprzu) w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez
dodatku tłuszczu.
6. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy
świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego czosnku.
7. Do ryżu dodajemy przygotowanego łososia i
szpinak
Risotto z łososiem i szpinakiem jest bogate w:
- kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie,
- żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny.
Porcja waży: ok. 350 g
Energia: 431,3 kcal
Białko: 21,9 g
Tłuszcze: 19,1 g
Węglowodany: 47,4 g
Błonnik pokarmowy : 4,7 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń