Składniki
(na 12
muffnek)
- 2
szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże
jajko (ok.60 g),
- ¼
szklanki cukru (ok. 50g),
-
szklanka puree z dyni (ok. 200g)
- ½
szklanki wiórków kokosowych (ok. 50g)
Sposób przygotowania
1. Mieszamy
mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier.
2. Mieszamy
jajko, mleko i olej. Dodajemy puree z dyni.
3. Łączymy
składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki
silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki.
5. Pieczemy
w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- β-karoten
(pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 152,9 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 22,8 g
Błonnik pokarmowy : 3,7 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń