piątek, 7 listopada 2014

Muffiny dyniowe

Składniki
(na 12 muffnek)


- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- szklanka puree z dyni (ok. 200g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 50g)


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy puree z dyni.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.




Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- β-karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 152,9 kcal   
Białko: 4,4 g   
Tłuszcze: 6,5 g  
Węglowodany: 22,8 g 
Błonnik pokarmowy : 3,7 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

3 komentarze:

  1. czy można dodać dynię surową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale jak ją zetrzesz na tarce (na najmniejszych oczkach) to myślę że powinno być OK ;-)

      Usuń