Składniki
(na 6 pizzerek)
Ciasto:
- 2
szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g),
- 10
g drożdży suszonych ,
- 2
łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g),
- 3/4 szklanki wody,
- ½
łyżeczki soli.
Nadzienie:
-
400 g pieczarek,
- 1
cebula (ok. 60g),
- 1
łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g)
-
kulka Mozarelli (ok. 125g),
-
łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g)
-
oregano.
Sposób przygotowania
1. Mieszamy
wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy na blat i zagniatamy.
2. Ciasto wkładamy do miski i
zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Cebulę siekamy na drobno i
podsmażamy na oleju.
4. Do cebuli dodajemy obrane i
pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda.
5. Mozarellę kroimy na drobne
kawałki.
6. Ciasto dzielimy na 6 części.
Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min.
7. Nakładamy na
ciasto koncentrat pomidorowy, pieczarki, Mozarellę i posypujemy oregano.
8. Pizzerki wstawiamy
do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 160 g
Energia: 227,9 kcal
Białko: 10,3 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 31,1 g
Błonnik pokarmowy : 5,9 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.