czwartek, 27 listopada 2014

Keks razowy

Składniki
(na 10 porcji)

- 2 szklanki mąki razowej (ok. 240g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 3 jajka (ok. 180g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g),
- 10 suszonych moreli (ok. 100g),
- ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 45g),
- ½  szklanki orzechów włoskich (ok. 50g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
-  2 łyżki miodu (ok. 48g),
- ½  łyżeczki zmielonego cynamonu,
- łyżka kakao (ok. 10g).

Do namoczenia bakalii:
- ¼ szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml).

Polewa:
- 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20 ml).


Sposób przygotowania

1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym.
2. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
3. Jajka miksujemy z olejem.
4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie.
5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
6. Przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady i łączymy z mlekiem.
7. Ciasto polewamy przygotowaną polewą.



Keks jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 100 g  
Energia: 347,2 kcal   
Białko: 9,1 g   
Tłuszcze: 16,9 g  
Węglowodany: 45,9 g 
Błonnik pokarmowy : 6,2 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.