wtorek, 28 października 2014

Kluseczki z ricotty

Składniki 
(na ok 2 porcje)

- 250g sera ricotta,
- 1 żółtko (ok. 20g),
- ¼ łyżeczki soli,
- ½ szklanki mąki pszennej Graham (ok. 60g).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy ser z żółtkiem i solą.
2. Dodajemy do sera mąkę i krótko mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy „wałki”, które następnie kroimy na mniejsze kawałki.
4. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 min. od momentu wypłynięcia.




Kluseczki z riccoty są bogate w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki), który zapewnie uczucie sytości i usprawnia perystaltykę jelit.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 170 g  
Energia: 342,9 kcal   
Białko: 27,2 g   
Tłuszcze: 16,1 g  
Węglowodany: 25,4 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.