Składniki
(na ok 2 porcje)
-
250g sera ricotta,
-
1 żółtko (ok. 20g),
-
¼ łyżeczki soli,
-
½ szklanki mąki pszennej Graham (ok. 60g).
Sposób
przygotowania
1. Mieszamy ser z żółtkiem i solą.
2. Dodajemy do sera mąkę i krótko mieszamy, aż
wszystkie składniki się połączą.
3. Stolnicę posypujemy mąką i formujemy „wałki”,
które następnie kroimy na mniejsze kawałki.
4. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2
min. od momentu wypłynięcia.
Kluseczki
z riccoty są bogate w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki), który zapewnie uczucie sytości i
usprawnia perystaltykę jelit.
Porcja waży: ok. 170 g
Energia: 342,9 kcal
Białko: 27,2 g
Tłuszcze: 16,1 g
Węglowodany: 25,4 g
Błonnik pokarmowy : 3,2 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń