niedziela, 26 października 2014

Masło orzechowe

Składniki

- 500 g orzechów arachidowych,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.


Sposób przygotowania

1. Miksujemy wszystkie składniki do momentu aż uzyskamy gładką masę.




Masło orzechowe jest bogate w:

- magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej łyżeczki:

Porcja waży: ok. 10 g  
Energia: 56,0 kcal   
Białko: 2,3 g   
Tłuszcze: 4,6 g  
Węglowodany: 1,9 g 

Błonnik pokarmowy : 0,7 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.