Składniki:
(na 12
muffnek)
Na
muffiny:
- 2
szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- 2
łyżeczki kakao (ok. 20g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże
jajko (ok.60 g),
- ¼
szklanki cukru (ok. 50g),
- 2
szklanki malin (ok. 240g).
Na
polewę czekoladową:
- pół
tabliczki gorzkiej czekolady (ok.50 g),
- 2
łyżki mleka 2% (ok. 40 ml).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki dekorujemy malinami.
1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7. Muffinki dekorujemy malinami.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący
z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C
(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 80 g
Energia: 161,4 kcal
Białko: 4,9 g
Tłuszcze: 5,8 g
Węglowodany: 26,4 g
Błonnik pokarmowy : 4,0 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń