piątek, 24 października 2014

Muffiny czekoladowo-malinowe

Składniki:
(na 12 muffnek)

Na muffiny:

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok. 20g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 2 szklanki malin (ok. 240g).

Na polewę czekoladową:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady  (ok.50 g),
- 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml).


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier
2. Mieszamy jajko, mleko i olej.
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6. Roztapiamy czekoladę  z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki.
7.  Muffinki dekorujemy malinami.




Muffiny są bogate w:

 - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 80 g  
Energia: 161,4 kcal   
Białko: 4,9 g   
Tłuszcze: 5,8 g  
Węglowodany: 26,4 g 
Błonnik pokarmowy : 4,0 g










Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

3 komentarze: