sobota, 18 października 2014

Sernik na zimno z malinami

Składniki:
(na 8 porcji)

na biszkopt:

- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

na nadzienie:

- duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15g),
- szklanka wody (ok. 250ml)
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).


Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200C przez ok. 20 min.
4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę) i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę malin. Całość doprowadzamy do wrzenia.
5. Gdy galaretka przestygnie, łączymy ją z jogurtem naturalnym (całość odstawiamy, żeby lekko stężała).
6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na biszkopt.
7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h.
8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin.




Sernik na zimno z malinami jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 150 g  
Energia: 129 kcal   
Białko: 5,0 g   
Tłuszcze: 2,7 g  
Węglowodany: 23,5 g 
Błonnik pokarmowy : 2,6 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.