Składniki:
(na 8 porcji)
na biszkopt:
- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g)
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40
g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
na nadzienie:
- duży jogurt naturalny (ok. 400 g),
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15g),
- szklanka wody (ok. 250ml)
- 2 łyżki cukru (ok. 20 g),
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).
Sposób przygotowania:
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie
mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w
200⁰C przez ok. 20 min.
4. Przygotowujemy galaretkę: żelatynę zalewamy wodą (odstawiamy na chwilę)
i podgrzewamy, mieszając, żeby się rozpuściła. Dodajemy cukier i szklankę
malin. Całość doprowadzamy do wrzenia.
5. Gdy galaretka przestygnie, łączymy ją z jogurtem naturalnym (całość
odstawiamy, żeby lekko stężała).
6. Masę jogurtowo- galaretową łączymy z ½ szklanki malin i wylewamy na
biszkopt.
7. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 5 h.
8. Sernik na zimno dekorujemy ½ szklanki malin.
Sernik na zimno z malinami jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu), który zapewnia prawidłową budowę kości.
Porcja waży: ok. 150 g
Energia: 129 kcal
Białko: 5,0 g
Tłuszcze: 2,7 g
Węglowodany: 23,5 g
Błonnik pokarmowy : 2,6 g
Smacznego i zdrowego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń