sobota, 11 października 2014

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki
(na 2 porcje)

- 6 suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g),
- 2 łyżki orzechów ziemnych (ok. 30g).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy suszone pomidory z orzechami ziemnymi (jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego)




Pasta jest bogata w:

- likopen (pochodzący z pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 212 kcal   
Białko: 6,9 g   
Tłuszcze: 15,3 g  
Węglowodany: 16,7 g 
Błonnik pokarmowy : 4,7 g







 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza 

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.