Składniki
- 1 kg pomidorów,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
1. Parzymy pomidory i obieramy ze skórki.
2. Wykrawamy z pomidorów części niejadalne.
3. Kroimy pomidory na ćwiartki i dusimy ok. 10-15 min.
4. Pomidory doprawiamy do smaku.
5. Rozgotowane pomidory miksujemy tak by powstał przecier.
Pomidory są bogatym źródłem potasu, który odpowiada za
przewodzenie bodźców nerwowych.
Z 1 kg pomidorów
otrzymujemy ok. 750 ml. przecieru pomidorowego.
Porcja waży: ok. 750 ml
Energia: 122,62 kcal
Białko: 6,8 g
Tłuszcze: 1,5 g
Węglowodany: 29,5 g
Błonnik pokarmowy : 9,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.