czwartek, 9 października 2014

Przecier pomidorowy

Składniki

- 1 kg pomidorów,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.


Sposób przygotowania:

1. Parzymy pomidory i obieramy ze skórki.
2. Wykrawamy z pomidorów części niejadalne.
3. Kroimy pomidory na ćwiartki i dusimy ok. 10-15 min.
4. Pomidory doprawiamy do smaku.
5. Rozgotowane pomidory miksujemy tak by powstał przecier.





Pomidory są bogatym źródłem potasu, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych.


Z  1 kg pomidorów otrzymujemy ok. 750 ml. przecieru pomidorowego.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 750 ml  
Energia: 122,62 kcal   
Białko: 6,8 g   
Tłuszcze: 1,5 g  
Węglowodany: 29,5 g 
Błonnik pokarmowy : 9,0 g








 Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.