sobota, 4 października 2014

Gruszka w sosie malinowym

Składniki
(na 2 porcje)

- 2 gruszki (ok. 400g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- cynamon,
- ½ łyżeczki miodu (ok. 6 g).


Sposób przygotowania

1. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem.
3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min.
4. Rozgniatamy maliny widelcem.
5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym.




Gruszki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu,
- potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 200 g  
Energia: 115,62 kcal   
Białko: 1,5 g   
Tłuszcze: 0,5 g  
Węglowodany: 31,9 g 

Błonnik pokarmowy : 5,8 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.