Składniki
(na 4
porcje)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku (ok.15g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka śmietany 30% (ok. 250 ml),
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g).
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku (ok.15g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka śmietany 30% (ok. 250 ml),
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g).
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę zalewamy 2
łyżkami zimnej wody.
2. Podgrzewamy
śmietankę z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii aż całość się zagotuje.
3. Do śmietanki
dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę
przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia.
5. Maliny rozgniatamy
widelcem.
6. Deser panna cota polewamy musem malinowym.
Panna cota jest bogata w:
- wapń, który
odpowiada za prawidłową budowę kości,
- witaminę
C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 150 g
Energia: 242,59 kcal
Białko: 7,2 g
Tłuszcze: 20,2 g
Węglowodany: 9,9 g
Błonnik pokarmowy : 1,3 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.