środa, 1 października 2014

Panna cota waniliowa z malinami

Składniki
(na 4 porcje)

- 3 łyżeczki żelatyny w proszku (ok.15g),
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka śmietany 30% (ok. 250 ml),
- szklanka mleka 2% (ok. 250ml),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g).


Sposób przygotowania:

1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.
2. Podgrzewamy śmietankę z mlekiem, cukrem i ziarenkami wanilii aż całość się zagotuje.
3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia.
5. Maliny rozgniatamy widelcem.
6. Deser panna cota polewamy musem malinowym.





Panna cota jest bogata w:

- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości,
- witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

\
Porcja waży: ok. 150 g  
Energia: 242,59 kcal   
Białko: 7,2 g   
Tłuszcze: 20,2 g  
Węglowodany: 9,9 g 
Błonnik pokarmowy : 1,3 g








Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.