Składniki
(na ok. 16 sztuk, 4 porcje)
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 2 szklanki mleka (ok. 500 ml),
- 1 ½ mąki pełnoziarnistej (ok. 180g),
- 2 jajka (ok. 120g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- 2 łyżki cukru (ok. 20g),
- szklanka jagód (ok. 120g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mleko z jajkami, cukrem, mąką i
proszkiem do pieczenia.
2. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy jagody i
delikatnie mieszamy.
3. Formujemy placki na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
4. Placki pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. (po 10 min. przewracamy placki
na drugą stronę).
Placki z jagodami są bogate w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
-
flawonoidy (pochodzące z jagód), które
działają przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 273,5 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 46,4 g
Błonnik pokarmowy : 6,9 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.