piątek, 22 sierpnia 2014

Fantazja malinowo-czekoladowa


Składniki
(na 4 porcje)

- 2 szklanki malin (ok. 240g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- laska wanilii,
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 3 łyżki mleka (ok. 30 ml).


Sposób przygotowania

1. Maliny miksujemy na gładki mus.
2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i cukrem pudrem.
3. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.
4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy go jogurtem. Całość oblewamy gorzką czekoladą.




Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,
- magnez (pochodzący z czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:



Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 158,1 kcal   
Białko: 6,2 g   
Tłuszcze: 6,5 g  
Węglowodany: 23,1 g 
Błonnik pokarmowy : 4,22 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



3 komentarze:

  1. Taki deserek mogłabym jeść bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i piękny deser, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń