Składniki
(na 4 porcje)
- 2 szklanki malin (ok. 240g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g),
- laska wanilii,
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 3 łyżki mleka (ok. 30 ml).
Sposób przygotowania
1. Maliny miksujemy na gładki mus.
2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i
cukrem pudrem.
3. Roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.
4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy
go jogurtem. Całość oblewamy gorzką czekoladą.
Deser jest bogaty w:
- witaminę
C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
przyspiesza gojenie się ran,
- magnez
(pochodzący z czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców
nerwowych.
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 158,1 kcal
Białko: 6,2 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 23,1 g
Błonnik pokarmowy : 4,22 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.