Składniki:
(na 12
muffnek)
- 2
szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- 3
łyżki wiórków kokosowych (ok. 18g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże
jajko (ok.60 g),
- ¼
szklanki cukru (ok. 50g),
- 2
szklanki malin (ok. 240g),
-
łyżeczka cukru pudru (ok. 5g).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy
mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
2.
Mieszamy
jajko, mleko i olej.
3.
Łączymy
składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4.
Foremki
silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki.
5.
Pieczemy
w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6.
Muffinki
posypujemy cukrem pudrem.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C
(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 80 g
Energia: 144,5 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 24,1 g
Błonnik pokarmowy : 4,3 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.