czwartek, 25 września 2014

Muffiny malinowo- kokosowe



Składniki:
(na 12 muffnek)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 260 g),
- 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 18g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g),
- duże jajko (ok.60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 2 szklanki malin (ok. 240g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5g).


Sposób przygotowania

1.       Mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
2.       Mieszamy jajko, mleko i olej.
3.       Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy z malinami.
4.       Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki.
5.       Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
6.       Muffinki posypujemy cukrem pudrem.




Muffiny są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:


Porcja waży: ok. 80 g  
Energia: 144,5 kcal   
Białko: 4,4 g   
Tłuszcze: 5,2 g  
Węglowodany: 24,1 g 
Błonnik pokarmowy : 4,3 g






Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.