Składniki
(na 1 porcję)
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g).
Sposób przygotowania
1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni.
2. Dodajemy miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się
połączyły.
3. Na spód pucharka wlewamy jogurt naturalny, następnie
dodajemy maliny i posypujemy przygotowaną granolą orzechową.
Jogurt z granolą i malinami jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 269,0 kcal
Białko: 12,2 g
Tłuszcze: 9,2 g
Węglowodany: 40,2 g
Błonnik pokarmowy : 6,1 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.