poniedziałek, 22 września 2014

Jogurt z granolą i malinami



Składniki
(na 1 porcję)

- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150g),
- ½ szklanki malin (ok. 60g),
- 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20g),
- łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g).


Sposób przygotowania

1. Prażymy płatki owsiane i orzechy na patelni.
2. Dodajemy miód i chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły.
3. Na spód pucharka wlewamy jogurt naturalny, następnie dodajemy maliny i posypujemy  przygotowaną granolą orzechową.




Jogurt z granolą i malinami jest bogaty w:

 - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z jogurtu) potrzebny do prawidłowej budowy kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:




Porcja waży: ok. 250 g
Energia: 269,0 kcal   
Białko: 12,2 g   
Tłuszcze: 9,2 g  
Węglowodany: 40,2 g 
Błonnik pokarmowy : 6,1 g







Smacznego i zdrowego:-)

Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.